Om Spray tanning

Spray tanning är det nya säkra sättet att få en vacker, naturlig solbränna på några minuter utan farliga UV-strålar, utan bieffekter. Sedan lanseringen i början av 2000-talet har branchen expanderat explosionsartat och knappar nu in på solarium industrin.

Larmrapporter om hudcancer, uttunnat ozonskikt, UV-strålar och riskerna med solarium avlöser varandra. Detta är problem som spray tanning inte har. Det som vissa ansåg vara en tillfällig trend är idag en erkänd skönhetsbehandling som är här för att stanna. Målgruppen innefattar båda könen och alla åldrar.

Spray tanning har många namn

Metoderna skiljer sig åt. Själv använder jag mig av ett märke som heter OMG och kommer från USA, en vätska som bl.a innehåller ett naturligt sockerämne kallat DHA. Där vätskan sprayas på kroppen men hjälp av en kompressor.

Den nya vätskan ger en oerhört naturtrogen färg, samtidigt som spraydimman gör resultatet väldigt jämnt.

Beprövat och ofarligt

Alla ämnen i vätskan för spray tanning har används länge i kosmetikindustrin. Det främsta aktiva ämnet DHA är ett naturligt sockerämne som varit godkänt i både Sverige och USA sedan 1970-talet. Samtliga ämnen har genomgått dermatologiska tester, dvs försök som visar hur ämnena påverkar huden. Undersökningarna visar att sprayvätskan är helt ofarlig och utan bieffekter.

Så fungerar spray tanning

En sprayvätska innehållandes bl.a DHA, erythrulose och (i de flesta fall) ”bronzer” sprayas på huden. Bronzern är en ej permanent initialfärg som visar var och hur mycket man sprayar samt  hur den permanenta solbrännan kommer se ut. DHA och eruthrulose reagerar med proteiner i hudens yttersta lager och producerar ett pigment kallat malanoidin.

Vid spray tanning skapas melanoidin, ett ämne som inte ska misstas för malanin som uppträder när man solar på konventionellt sätt. Målet med spray tanning är att få melanoidin få exakt samma färg som melanin. Pigmentets slutliga färg beror på sprayvätskans innehåll men också hudtypen och hur allting samverkar. Behandlingens hållbarhet beror främst på hudtypen men även sprayvätskan.

Bronzern sköljs bort vid första duschtillfället, inte innan 8 timmar efter behandlingen. Kvar blir en vattenfast och väldigt naturtrogen solbränna som varar i ca 5 dagar. Effekten försvinner gradvist, som en naturlig solbränna.

Professionell spray tanning kräver maskinell utrustning (bl.a kompressor och sprutpistol) och sprayvätska. Många leverantörer fokuserar alldeles för mycket på den maskinella utrustningen, men faktum är att det är sprayvätskan som är det viktigaste då det är den som avgör färgen och hållbarheten, tillsammans med kundens hudtyp.

Innan spray tanning behandling

Innan kunden kommer in för behandling bör detta följas för att erhålla bästa möjliga resultat av behandlingen:

Vara nyduschad och ha skrubbat huden för att avlägsna så många döda hudceller som möjligt.

Komma till behandlingen i löst sittande kläder.

Inte ha deodorant eller parfym, då missfärgningar kan uppstå.

Inte lägga på någon make-up, krämer eller lotion.

Ta med mörka underkläder. Ljusa tyger kan missfärgas beroende på material. I de flesta fall kan färgen dock sköljas bort med ljummet vatten.

Efter spray tanning behandlingen

     Det tar ca 8-12 timmar innan kunden fått full solbränna.

Kunden bör inte duscha eller bada på 8 timmar efter behandlingen. Vid första dusch tillfället kan man notera att viss färgpigment tvättas av, detta är normalt och kunden kommer fortfarande ha kvar en gyllene solbränna.

Efter 4-5 dagar kommer solbrännan att minska, denna procedur kan reduceras om kroppen smörjes in med lotion regelbundet.

För att få absolut bästa  resultat och mörkast och längst hållbara solbränna bör behandlingen upprepas 2-3 dagar efter första behandlingen.